Het succesverhaal van Rebecca Rood

Wie ben je (vertel wat over jezelf)  en hoe je in de fitness gekomen?

 

Ik ben Rebecca, bodybuilder, wedstrijdatleet, fitnessmodel; gelukkig en vol zelfvertrouwen. Ooit was ik Rebecca, ongelukkige huisvrouw met obesitas en een rothumeur. Het verschil tussen die twee personen, is Your Ultimate Bodyplan.

 

Waarom heb je aangemeld bij Your Ultimate Bodyplan en wat was je doel?

 

Op een dag besefte ik me, dat ik zo niet door kon gaan. Rennen met de kinderen, dat kon ik niet. Zwemmen met de kinderen, dat wilde ik al helemaal niet, want badpakken waren nog wel erger dan zonder een zak chips op de bank zitten. 

 

Wat was doorslaggevend om je aan te melden bij Your Ultimate Bodyplan? 

 

Ik begon me in voeding te verdiepen, maar besefte me al gauw dat standaard diëten en afval-hypes niet werkten, niet gezond waren of zelfs heel slecht. Dat ik echt m’n hele lifestyle moest veranderen, en niet slechts tijdelijk een kant-en-klaar dieet moest volgen. Iets dat op mijn lichaam was aangepast, op wat voor mij vol te houden was, en voor mij zou werken. Your Ultimate Bodyplan was precies dat! 

 

Hoe zijn jullie te werk gegaan? 

 

In iets meer dan een half jaar tijd lukte het me om, komende van 110 Kilo, een gezond gewicht te bereiken.  Maar mijn doel was voor mijn gevoel nog lang niet bereikt; ik voelde me niet tevreden. Nu was ik afgevallen, maar nu? Ik wilde meer dan dat. Ik besloot om onder begeleiding van Your Ultimate Bodyplan een bodybuildingwedstrijd te gaan doen. Ik wist niet of dat wel haalbaar was, maar ik dacht, why the hell not?

 

Hoe vond je deze werkwijze? 

 

Tijdens ons eerste gesprek wist ik dat ik in Ruben de perfecte partner in crime had gevonden voor mijn wedstrijddoel. Voeding is mijn passie, wat je ermee kan doen met je lichaam, hoe kleine aanpassingen je kunnen helpen, hoeveel verschil specifiek op jouw lichaam afgestemde voeding kan maken. Dat stukje van mezelf herkende ik in hem. Dat enthousiasme dat hij had in zijn werk, en de expertise die hij uitdroeg, dat liet me direct merken ‘Wij gaan een superteam worden.’

 

Tijdens mijn eerste wedstrijdvoorbereiding kwam ik eenmaal per maand bij Ruben voor de meting, check-up en overleg, en naargelang de wedstrijd dichterbij kwam, werden de afspraken korter op elkaar. Wanneer er iets moest veranderen aan mijn schema’s, liet Ruben mij dat altijd weten, en ik had altijd erg snel mijn nieuwe schema’s binnen. Wat ik erg fijn vond, was dat Ruben er tijdens mijn wedstrijdvoorbereiding ook was om mij gerust te stellen. Zo’n eerste wedstrijd maakt je op momenten erg onzeker, en je hebt dan even die mental coaching nodig om je erdoorheen te trekken. Stukje bij beetje raakte ik compleet verknocht aan de bodybuilding lifestyle zoals Ruben mij die aanleerde.

 

In die eerste wedstrijdvoorbereiding, ontgroeide ik twee klasses, en kwam boven verwachting in de Women’s Physique klasse; iets dat ik mij niet had kunnen voorstellen aan het begin van mijn traject. Omdat ik twee klasses ontgroeid was en er geen opkomst was voor de Women’s Physique, een hardcore bodybuildingklasse voor dames, werd ik eerste.

 

Natuurlijk was mijn podiumlust nog niet bevredigd, en tijdens een lange off-season van een jaar, bleef ik bij Your Ultimate Bodyplan onder begeleiding om extra massa op te kunnen pakken en wat kleine dingen aan mijn fysiek te kunnen fine-tunen.

Samen met mijn vriend Sander, die eerder wedstrijden deed, maar niet onder begeleiding van Your Ultimate Bodyplan, ging ik daarna de wedstrijdvoorbereiding in voor mijn tweede wedstrijd, waarbij ik twee klasses wilde doen. Mijn vriend was, na het werk van Ruben gezien te hebben, ook enthousiast geworden, vond weer hernieuwde zin om het podium op te gaan, en wilde graag dat Ruben zijn wedstrijdvoorbereiding deze keer zou doen.

 

Tijdens onze wedstrijdvoorbereiding wilde Ruben een aantal fotoshoots doen met ons als stel. Wat gaaf was dat! Omdat Ruben zelf ervaren fotomodel is, weet hij exact hoe je fysiek het beste uit komt, en heeft het geduld om je dat (desnoods duizend keer) te vertellen. De foto’s waren prachtig en de sfeer die erin terug komt laat zien hoe goed we op ons gemak waren. Het was mooi om dit moment, in onze ultieme shape, te kunnen vastleggen.

 

Ook deze keer ging de wedstrijdvoorbereiding voorspoedig. Bij elke check-up werden onze schema’s aangepast, nieuwe plannen besproken, en aanpassingen gemaakt. Op de wedstrijddag, toen het eindelijk tijd was om te schitteren, presteerden we het om in onze beste shape ever ten tonele te verschijnen. Ditmaal had ik wel concurrentie, gelukkig, en nam ik de eerste plaats mee naar huis in mijn eigen klasse. Ook behaalden we de eerste plaats voor onze klasse voor de koppels, en mijn vriend behaalde niet alleen de eerste plaats in zijn eigen klasse, maar ook nog eens de overall titel. Vijf bekers brachten we mee naar huis! Wat een bizarre dag was dat! De perfecte kroon op al ons werk.

 

Thuisgekomen propten we ons natuurlijk vol met Ben & Jerry’s, koekjes en alle andere rotzooi die we konden vinden. Maar daarna was het gewoon weer serieus aan het werk. Wij vinden het erg belangrijk dat je na de wedstrijd niet in een ‘zwart gat’ belandt waarin je jezelf volpropt met rommel, je mooie shape verliest, een nare lichamelijke rebound krijgt en al je werk overboord gooit. Dat hadden we van tevoren met Ruben besproken, en hij had dan ook een plan klaarliggen voor ons voor direct na de wedstrijd.

 

Wat vond je het leukst aan het begeleidingstraject?

 

Ruben heeft verstand van zaken en dat is echt wel te merken. Vragen kon ik stellen via de mail en die werden ook netjes beantwoord. 

 

Ben je tevreden met het resultaat?

 

Zeker !

 

Zou je Your Ultimate Bodyplan en Ruben Baars aanbevelen aan anderen en zo ja, waarom?

 

Wat ik heb geleerd is dat je ultieme shape behalen je niet alleen fysiek sterker maakt, maar vooral mentaal. Natuurlijk ben ik nu fitter, gezonder, zit ik lekkerder en zelfverzekerder in mijn vel, uiterlijk. Maar vooral mentaal ben ik enorm gegroeid.

Als bodybuilder leer je heel goed wat je wel wilt in je leven, maar weet je nog beter, wat je niet wilt. En leer je om daar voor jezelf keuzes in te maken. Na een wedstrijdvoorbereiding, kun je eigenlijk alles wel aan. Het vormt je, het geeft je karakter. Het maakt je, tot wie je eigenlijk wilde zijn.

 

Wat zijn je verdere fitness doelen hierna?

 

Voor mij stoppen (voor nu) de wedstrijden. Ik wil graag mijn plek binnen de sport, mijn grote passie, op een andere manier vinden. Daarom geef ik sinds een aantal maanden poseerles, soms samen met mijn vriend. Ook begin ik als aspirant-jurylid binnen de bond. Zo kan ik, zonder het podium op te gaan, toch mijn passie een plek geven. Over een aantal jaar zal ik waarschijnlijk weer op het podium staan, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik blijf wel onder begeleiding van Your Ultimate Bodyplan, want dit is inmiddels een lifestyle waar ik niet meer zonder zou willen of kunnen. Ik blijf bouwen, perfectioneren, fine-tunen en preppen, maar dan zal ik toewerken naar fotoshoots. Mijn vriend heeft nog grote wedstrijdplannen, uiteraard onder begeleiding van Your Ultimate Bodyplan, dus ik zal mij ook focussen op de voorbereidingen van mijn vriend zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Had je dit resultaat zonder hulp kunnen halen?

 

Wat mijn vriend en ik hebben behaald, zouden we met geen andere coach dan Ruben Baars hebben kunnen bereiken. Niet alleen de concrete begeleiding, maar ook alle zware momenten waar hij me doorheen trok. De wereld die dankzij zijn begeleiding voor mij opende en het compleet ander persoon dat ik daardoor ben geworden.

 

Wat was je favoriete cheatmeal?

 

Ben & Jerry’s.